Skriv ut

Boda Hembygdsförening

sockenstugan-01Boda Hembyggdsförening är en ideell förening med c:a 400 medlemmar från Umeå i norr till Höllviken i söder. Föreningens huvudsakliga ändamål att ”bland befolkningen väcka kunskap om, aktning för och kärlek till hembygden, dess natur och minnen samt verka för att rädda och bevara nedärvda kultur- och naturvärden inom orten”

Några av föreningens huvudområden för verksamheten är:

  • Förvalta och utveckla Boda Gammelgård med byggnader, inredning och husgeråd, klädesdräkter och vävnader samt arbetsredskap
  • Övervaka att befintliga kultur- och naturminnesmärken bevaras och om nödvändigt se till att de skyddas
  • Upplysa om och skapa intresse för lokal byggnadstradition samt dräkter, seder och bruk
  • Uppmuntra traditionell lokal hemslöjd samt underlätta för hantverkare att sälja sina produkter och fortsätta med sin verksamhet

Kansli finns i Sockenstugan där vi även har lokaler för uthyrning. Det finns en lokal för mindre grupper samt en lokal som kan ta emot 60 personer med ett nytt kök för kaffekokning och enklare maträtter. I Sockenstugan kommer det också att iordningställas en dräktkammare där man skall kunna se hur Bodadräkten skall se ut samt se de olika varianterna.

Föreningen tillverkar och säljer Bodahästen två olika Bodaböcker, boken Tvåhundrafyrtio spelmän från Boda samt en bok på Bodamål som heter Momorôs kattâ. Vi säljer även vykort och skulle det vara stängt i Sockenstugan så finns det i Biblioteket.

Två gånger om året ges tidningen Bodabygden ut där man kan läsa om händelser, gårdar och kultur både från nutid och dåtid. Tidningen distribueras till föreningens medlemmar och boende i Boda socken. De går även att köpa i lokal handel samt beställas här på hemsidan.

Minnesfond

Vill du ge en gåva till Boda Hembygdsförening i samband med att någon närstående avlidit?
Vi tar tacksamt emot gåvor.

Sätt in en valfri summa på bankgiro 5335-7901 eller swish 123 635 66 20 och märk insättningen “Minnesfond”, den avlidnes namn samt ditt namn.

Kontakta församlingsexpeditionen tel 0248-736 50 för utskrift av minnesblad.

Bli Medlem

Vill du bli medlem i Boda Hembygdsförening?

Genom ett medlemskap stödjer du vår verksamhet och hjälper oss att hålla Gammelgården tillgänglig för framtida besökare.

Dessutom så får du tidningen Bodabygden skickad till dig två gånger om året.
Kan det bli bättre..?

Anmäl dig här

Skriva artiklar

Vill du skriva artiklar till tidningen Bodabygden eller till vår hemsida?

Arrangerar du lokala aktiviteter som borde synas i kalendern på vår hemsida?

Det finns säkert något som du brinner för och gärna vill dela med dig av.

Kontakta oss för mer information och för att få dina personliga inloggningsuppgifter.

Kontakta oss här