Boda spelmanslag firar 70 års-jubileum

Boda Hembygdsförening vill hylla och uppmärksamma Boda Spelmanslag som i år firar 70 år. Vi gör detta genom att fredagen den 30 juni bjuda in till en födelsdagsfest! – ”En danskväll i Midsommartid” 
Vi bjuder in Boda Spelmanslag och några av grannspelmanslagen för att tillsammans med danspubliken, med spel, dans, mat, kaffe och tårta, fira spemanslaget och sedan, den 7 juli, under BodastämmanUtescenen där temat är: Boda Spelmanslag 70 År och Dalarnas Spelmansförbund 80 År  -  bjuder in grupper, duor och solister - att hylla dessa båda Jubilarer!

Boda spelmanslag är Bodas egna hemmalag, laget som alltid funnits med vid högtider och gudstjänster i kyrkan, både i glädjestunder som vigsel och dop, liksom vid begravningar. Boda spelmanslag har också stått för musiken vid födelsedagskalas och fester i bystugorna, vid Valborgsmässofirandet uppe vid kyrkan och självklart alltid vid Midsommarfirandet i tåget från kyrkvallen upp mot Gammelgården, där spelmanslaget spelat när majstången reses och på dansen som följer senare på kvällen. Från 1974 har spelmanslaget också varit grunden/hemmalaget på fredagsdanserna på Bodalogen där de spelat till dans på fredagskvällar varje sommar nu i 49 år! 


Boda Hembygdsförening
/ Gunnar Brandin

Jubileumsprogram

30 juni kl 20.00 Boda Gammelgård
Danskväll i midsommartid
2 juli kl 14.00 Boda Kyrka
Jubileumskonsert med Boda spelmanslag
7 juli kl 18.00 Bodastämman
Konsert på utescenen Tema Boda spelmanslag 70 år

Boda spelmanslag spelar till dans på Boda loge

Knapp Britta berättar

Juni 2023|Bodabygden
Text: Knapp Britta Pettersson

Boda Spelmanslag 70 års-jubileum
I Boda har vi en lång tradition av att spela och dansa de mjuka och fina bodapolskorna. Boda Spelmanslag firar i år 70 år och det kommer att firas med en Jubileumskonsert i Boda kyrka söndagen den 2 juli.
Laget består idag av ca 20 aktiva medlemmar och förutom fioler ingår också dragspel, nyckelharpa och gitarr.

Sedan slutet av 1940-talet hade spelmännen från Boda spelat i Rättviks Spelmanslag, men det kändes inte riktigt rätt att åka till Rättvik när Boda har en egen spel- och danstradition. Då Gustav den VI Adolf besökte Boda kyrka under sin Eriksgata i september hösten 1953 var Bodas spelmän anlitade att spela. De kom då överens om att helgen därefter bjuda in ”samtliga spelmän” i Boda för att bilda ett eget spelmanslag.

Några axplock ur årsmötesanteckningarFemton spelmän hörsammade kallelsen till mötet den 20 september 1953 och Anders Sparf valdes till mötets ordförande. På mötet valdes Hans Wikman till styrelsens ordförande och årsavgiften fastställdes till 5 kronor.  Wikmans Hans kom att vara ordförande i 25 år framåt!
Året därpå kom man överens om att dragspelare inte skulle antas som medlemmar i laget. Då en dragspelare behövdes skulle denna bjudas in till en dansspelning ”mot skälig ersättning”.
Med tiden förändrades detta och 1973 hälsades Hjerp Erik från Blecket välkommen till laget. Han var den trogne dragspelare i många, många år. Samma år, 1973, lovade Erik Bergin att ta hand om spelmanslagets basfiol och en lärobok för basfiol inköptes.På årsmötet 1988 diskuterades om man vid varje spelning måste bära dräkten med tanke på allt slitage. Spelledarna måste ta ett gemensamt ansvar, hur många spelningar kunde laget åta sig?

Utdrag ur mötesprotokoll


följ oss

© Brandin music & design.
Alla ickeredaktionella bilder på sidan är fotade av Hans Olander om inte annat anges.

Kontakt

Sockenstugan
Nyåkersgatu 2
795 96 BODA KYRKBY
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.