Skip to main content

Text: Gunnar Brandin
ur tidningen Bodabygden sommaren 2021

Inför sommaren 2020 hade Boda Hembygdsförening, precis som tidigare år, planerat för danskvällar, konserter och kurser. I slutet av februari månad var alla kontrakt skrivna med musiker till alla danskvällar, kammarmusikkonserter, folkmusikkonserter samt till 21 kursledare. Kursprogrammet var tryckt, klart för att skickas ut, och det var redan presenterat på sociala medier. Anmälningarna till kurserna började strömma in…

Då, några dagar in i mars månad, kom beskedet om Covid 19, som tvingade oss som förening att börja fundera på hur det skulle vara möjligt att fullfölja vår plan inför året? Jag tog kontakt med några vänner inom musikbranschen som var bra på ljudteknik, kontaktade Statens Kulturråd, Kulturens Bildningsverksamhet samt ytterligare ett antal möjliga organisation och sponsorer, för att undersöka om det skulle vara möjligt att få till en budget för att genomföra en del av vår planerade verksamhet trots den pågående pandemin?

Efter ett antal veckor började det stå klart att vi skulle kunna få ekonomin i hamn med hjälp av Statens Kulturråd, Kulturens Bildningsverksamhet, Musik i Dalarna och Vänföreningen för Musik vid Siljan. Efter förhandlingar med DalaKraft och Dala Energi ang möjligheter till fiberuppkoppling till vår planerade konsertlokal, blev det också klart att det skulle vara tekniskt möjligt att fullfölja hela konsertserien utan publik men att istället ”livestreama” alla konserterna ifrån Sockenstugan i Boda, direkt till en egen Youtubekanal-”BodaLive”

Vi kontrakterade Petter Berndalen, Playing With Music, för att vara producent för hela den tekniska delen med ljud, ljus och livestreamning.

Framtidstro och möjligheter istället för att bara ställa in!

Vi behövde se framåt och hitta nya vägar i det svåra läge vi befann oss i som arrangör! Nu skulle alla sommarens konserter ske på datum och tider så som planerat, men helt utan publik, istället skulle vi sända via ”livestream” på Youtubekanalen - BodaLive !

Boda Live

Den tillfällinga streamingstudion i Kummunfullmäktigesalen i Sockenstugan under uppbyggnad

För oss var det viktigt att ge möjlighet för våra medlemmar och publiken som brukar besöka oss, att ändå få ta del av en konsertserie med Folk- och Kammarmusik av hög kvalitet och för framtiden hoppades vi, att genom dessa ”Livestreamade” sändningar, vi skulle kunna hålla intresset vid liv inför kommande år för vår Festivalvecka och alla sommararrangemang.
Alla musiker som vi hade kontakt med under planeringen och genomförande var mycket positiva till att vi försökte se möjligheter för framtidstro, kulturupplevelser och arbete!
På vår egen Youtube-Kanal – BodaLive har nu haft över 138.000 personer varit inne och tittat/lyssnat på konserter, videor, från sommarens konserter 2020 och 2021 samt att 438 personer valt att prenumerera på vår Youtubekanal – ”BodaLive” för att direkt se om vi lägger upp något nytt.
Du kan också gå in och lyssna/titta på konserterna från 2020 och 2021 på:

Du kan också gå in och lyssna/titta på konserterna från 2020 på:
www.youtube.com/c/BodaHembygdsförening

Boda Hembygdsförening blev också nominerad både till Folk och Världsmusikgalan i Stockholm som Årets Folkhjältar, samt att vi med Boda Kammarmusikvecka, blev nominerade till Årets klassiska, vid Dalecarlia Music Awards 2020

Studion redo för sändning

Kommentarer från medverkande

Petter Berndalen

”Boda Hembygdsförening omsätter normalt 1milj kronor ett vanligt år. I princip hela omsättningen genereras av Bodas eldsjäl Gunnar Brandin. Detta märkliga år ställde de inte in, som de flesta andra folkmusikfestivaler, utan vände och vred på siffrorna och lyckades genomföra hela Bodastämmans program, Konsertserien Måndagskvällar på Boda Gammelgård OCH Boda Kammarmusikvecka. Allting livestreamat och artisterna fick sina gager. Detta trots att Boda Hembygdsförening blev utan 100% av förväntade publikintäkter. På deras Youtubekanal finns nu varenda låt från samtliga konserter dokumenterat. Antal visningar är nu 10ggr mer än det normala antalet konsertbesökare. Denna gärning är verkligen värt att uppmärksammas! När Corona satte stopp för den fina musikveckan i Boda utanför Rättvik så sände man hela veckan digitalt. En otroligt ambitiös satsning för festivalens trogna publik. Heders!”


Petter Berndalen

Jakob Koranyi

”Det var en glädje när det stod klart att Boda Hembygdsförening skulle bli mitt första inbokade jobb som inte ställdes in pga av pandemin våren/sommaren 2020. På något sätt lyckade Boda hitta medel och metoder för att spela in och sända sina planerade arrangemang på utsatt tid och med hög kvalitet. Inspelningstekniken sköttes på ett föredömligt sätt trots en begränsad budget och det skarpa läge som en live-sändning innebär. Trots att inga biljettintäkter fanns kunde föreningen betala alla inblandade en skälig ersättning och jag är fortfarande imponerad av hur snabba man var med att utarbeta ett nytt och framgångsrikt format. Det krävs något extra för att göra en sådan omställning och Boda Hembygdsförening verkar onekligen ha det!”

Jakob Koranyi

Vegar Vårdal

”Gjevre, Odde & Vårdal -
 Livestream. Å få komme til Sverige å oppleve å spille en ekte konsert var helt utrolig viktig for oss som gruppe forrige sommer. Norge stengte ned, og få turte å ta sjanse på å lage slike arenaer for å spille konserter. Vi hadde en god avtale med norske myndigheter på den tiden, og fikk lov til å komme å jobbe i Sverige uten å være i karantene. Da vi ankom Boda ble vi tatt svært hyggelig i mot av komiteen, og vi snakket oss gjennom hvordan det hele skulle gjøres. Lokalene passet helt perfekt for å spille konsert, og det gjør mye at vi ikke sitter i et anonymt TV-studio eller lignende. Lyd og bilde var helt topp, og vi følte oss godt tatt vare på - og vi hadde full tiltro til komiteen på både lyd, scene, bilde og strøm på internett. Helt fantastiske omgivelser rett og slett, og når vi var så lystne på å spelle så gjorde det at vi fikk en av våre store opplevelser den sommeren hos dere. Etter konserten fikk vi god mat, og godt sted å sove. Litt kjedelig å måtte reise hjem igjen til Norge dagen etterpå - men vi reiste hjem med et smil om munnen og glad for endelig å ha kunnet spelle en konsert for folk. Vi takker så mye for at vi fikk spille, og takk for at dere tok i mot noen nordmenn i denne tiden.”

Vegar Vårdal

Lisa Rydberg

”Det var årets varmaste dag och vi spelade en livestreamad konsert i Boda kyrkby. I den mysigt inredda lokalen med ljud, ljus, kameror och därtill skickliga tekniker hade man lyckats skapa en atmosfär som var så nära en publik situation man kan komma. Visst saknade vi samspelet med publiken, men det varma välkomnandet i kombination med ett väl genomfört arrangemang fick oss att stortrivas!”


Mvh Lisa Rydberg

Erika Lindgren Liljenstolpe

”Först och främst vill jag bara säga att jag är så glad för de fina nomineringarna som Boda live förärats- med den hedern! Jättekul verkligen!
Att få komma till Boda och spela konsert med trion Maskin i somras var snudd på magiskt. Till att börja med- att faktiskt ha en spelning tillsammans i dessa tider av pandemi var ju fantastiskt i sig. Men sedan också att få det superfina bemötandet av arrangören, alltifrån bokning till genomförande, känns verkligen som något extra. Att sedan under konserten få jobba med ljud och bild i toppklass kändes som en verkligt exklusiv upplevelse som jag är otroligt tacksam för att vi fick uppleva, dessutom i en så fin lokal. Roligt också med den stora spridning av konserten som blev, vilket ju får ses som ett plus i kanten när man inte har chansen att möta publiken live.”

Mvh Erika Lindgren Liljenstolpe