Skriv ut

Historien om Bodahästen, "världens dyraste dalahäst"

Historien om Bodahästen börjar redan 1988. Det var då Anders Björklunds dödsbo hörde av sig till Boda Hembygdsförening och undrade om vi var intresserade av att förvärva några föremål från Hoppesgården i Solberga.

176305 2Christer Bergin och Mats Bäck­stam gjorde ett besök på gården och fick som gåva ett antal "snôrvilôr" till Bodadräkten, fotografier och negativ samt en kamera och böcker. Bland allt lösöre fanns i köket också en dalahäst som dödsbodelägarna undrade om vi ville lägga ett bud på. Vi avböjde då risken alltid finns att ett bud kan uppfattas som ett skambud i efterhand. Eftersom dalahästar redan då var ett eftertraktat samlarobjekt kunde det kommit köpare som i efterhand sagt att de kunde ha betalat mycket mer för hästen än vad vi bjudit. Eftersom vi inte ville komma i dålig dager så avstod vi från att lämna ett bud och räknade med att vi kunde bjuda på hästen på den efterkommande auktionen och förhoppningsvis köpa hästen då.

Under auktionen föreslog Nils Åberg att vi kunde använda hästen som förlaga för att tillverka en kopia så likt originalet som möjligt. Nils som var reklamman och som bland annat arbetat med Sporrongs samlarmedaljer föreslog att vi skulle tillverka och sälja numrerade kopior som kunde ge inkomster till Boda Hembygdsförening.

Nu skulle det visa sig vara lättare sagt än gjort. Intresset för Bodahästen var mycket stort och budgivningen stod mot slutet mellan hembygdsföreningen och en antikhandlare från Stockholm. Den summa vi hade tänkt avsätta för inköpet passerades och vi började nu samla ihop kontanter hos oss närmast berörda för att kunna hänga med i budgivningen. Vi var med upp till 11 000 kr men när budet kom upp till 12 000 kr så gav vi upp hoppet om att kunna ropa in Bodahästen.

Det visade sig att köparen vid samtalet efteråt var mycket villig att låna ut Bodahästen till oss för måttagning och fotografering. Han upp­levde oss som mycket sympatiska som bjöd på hästen på lika villkor och han ville gärna medverka till att vi kunde använda Bodahästen till det vi tänkt oss. Han berättade också att han skulle aldrig hade gett sig i budgivningen; han skulle till vilket pris som helst köpa hästen.

Efter inlån av Bodahästen för fotografering och måttagning började vi söka efter någon som kunde såga till och tälja hästarna och måla dessa i färger så nära originalet som möjligt. Valet föll på Erik Knapp och hans bror Knapp Lennart Eriksson i Gulleråsen som tog itu med hantverket att såga och tälja till ämnena i askträ. Laggar Elsa Olsson i Änderåsen blev den som tog på sig uppgiften att måla alla hästar. Idag tillverkas hästarna av Bernt Dölfors och Anna-Karin Bäckman målar dem. Till dags dato har vi tillverkat närmare 1 100 stycken Bodahästar.

176305 1Bodahästen slår försäljningsrekord

Den 23 augusti i år såldes Bodahästen för andra gången. Samlaren som ägt hästen i 27 år hade börjat sälja ut sin samling av dalahästar och andra allmogeföremål och den här gången skulle det visa sig att Bodahästen skulle uppnå ett oslagbart rekord. Det var Dalarnas Auktionsbyrå i Borlänge som fått uppdraget att sälja föremålen. Boda Hembygdsförening var intresserade av att på nytt försöka ropa in den åtråvärda hästen men när förhandsbudet redan dagen innan auktionen låg på 44 500 kr så insåg vi att Bodahästen nog skulle gå oss förbi även denna gång. Det har länge pratats om Bodahästen i samlarkretsar och intresset från samlare var enormt. Slutbudet stannade på 195 000 kr och Bodahästen anses nu vara världens dyraste dalahäst. Den beskrivs som den enda i sitt slag och den har en annorlunda färgsättning jämfört med andra dalahästar. Att en målad träbit kan komma att kosta 195 000 kr känns alldeles orimligt men i antikvitetsvärlden är det tillgång och efterfrågan som gäller.

Vi kan i alla fall vara stolta över att Bodahästen hittades på Hoppesgården i Solberga och att i dalahästsammanhang har Boda intagit toppositionen! En samlare skriver efter auktionen i Borlänge att ”limaföremål och dalahästar är glödheta” på marknaden. En annan samlare skriver efter att ha fått se en av våra nytillverkade hästar på en dalahästutställning: ”Det var en så kallad Bodahäst tillverkad i Boda norr om Rättvik. En magnifik häst.” Det är nog bland annat tack vare våra härkomstuppgifter som hästen ökat i värde. Inom antikbranschen så värderar man högt uppgifter om olika föremåls ursprung så vi har nog själva bidragit till att värdet ökat på både originalet och de ny­tillverkade Bodahästarna. Vår teori är att Bodahästen kan vara målad av någon av Bodamålarna Torrångs Olof Samuelsson (1794-1864) från granngården i Solberga men boende i Ovanmyra eller någon av målarna från Västanå; Mats Olof Andersson (1798-1876) eller sonen Mats Anders Olsson (1824-1878). Det kan också tänkas att någon annan av alla Bodamålare kan ha målat originalhästen.

Det är just nu ett stort intresse för Bodahästen. Sedan auktionen i augusti då originalet såldes har minst två nygjorda hästar sålts på auktion eller på Tradera, en för 2 500 kr och en för 3 100 kr. En Bodahäst med nummer 524 fanns också till salu på Tradera i november med utropspriset 2 998 kr. I ett bildgalleri i inredningstidningen Sköna Hem finns också en Bodahäst med på bild stående på ett bord. Det börjar också dyka upp frågor på olika forum där folk vill ha reda på när deras häst är tillverkad. Så Bodahästen från 1800-talet lever vidare, nu med ett stort antal efterföljare, och den har blivit ett åtråvärt samlarobjekt. Det hade nog inte hänt om vi till en billig penning köpt hästen 1988 och ställt den på en hylla bland våra övriga samlingar. Nu får en större allmänhet njuta av Bodahästens vackra form och färger.