Kultur

Skriv ut

Musik i Juletid

Nils-Erik Sparf och Anders Jacobsson

Musik i Juletid

Fredag 8 januari kl 19,00 – JulFolk-BodaLive

Samtal om uppväxt med förankring i folkmusiken och intresset för fioler.

Medverkande i kvällens program:
 Nils Erik Sparf & Anders Jakobsson

 
Värdar: Gunnar Brandin och Jonny Soling

Nils-Erik Sparf har solistdiplomexamen med jetong vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1971 och studierade även vid Pragakademien 1971-72. Därefter jobbade han som violinist och konsertmästare i Kungliga Hovkapellet 1973-79, konsertmästare respektive 1: e konsertmästare i Kgl Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1979-81 och 1993-99, primarie i Uppsala Kammarsolister 1981-93 samt fr.o.m. hösten 1999. Han är även primarie i Drottningholms Barockensemble.

Nils-Erik Sparf är verksam som solist och kammarmusiker över hela världen och finns representerad på ett stort antal grammofoninspelningar. Han har erhållit flera utmärkelser, som Expressens musikpris Spelmannen, medaljen Pro Musica Antiqua, Hugo Alfvén-priset, Kungliga Musikaliska Akademiens Interpretpris samt den kungliga medaljen ”Litteris et Artibus”. Sedan 1992 är Nils-Erik ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Anders Jakobsson, född 1955 i Orsa, började tidigt spela för sin far Pelle Jakobsson. Det blev klassiskt och folkmusik pararellt genom ungdomsåren. 1970 blev han riksspelman och erhöll Zorns guldmärke 2016 . Han studerade i Falun för Bengt Björk och i Göteborg och Örebro för Tibor Fülep samt i Köpenhamn för Milan Vitek. Därefter har han bl.a. varit medlem av Uppsala Kammarsolister, konsertmästare i Gävle och sedan 1995 konsertmästare i Dalasinfoniettan.

Anders spelar gärna, förutom kammarmusik och solistiskt, även i andra stilar som t.ex. i gruppen Three for tango, och en del jazzfiol. Han samarbetar med t.ex. sångerskorna Ann-Sofie von Otter, Hillevi Martinpelto och spelmän som Pers Hans Olsson och Bengan Jansson.

Skriv ut

Musik i Juletid

Johan Nylander

Musik i Juletid

Söndag 10 januari kl 19,00 – JulFolk-BodaLive - En Spelman – Bingsjö - Boda


Samtal och musik: Bingsjö, Boda, Folkmusik, Malungs Folkhögskola

Medverkande i kvällens program:
 Johan Nylander  

Värdar: Gunnar Brandin och Jonny Soling

Johan Nylander
Till yrket gymnasielärare. Uppväxt i Stockholm, Västerås och Bingsjö.
Fiolspelet, Bingsjölåtarna, en del av identiteten. Musiken har liksom omfamnat, ringat in, min egen historia i Bingsjö tillsammans med människorna, gårdarna, traditionerna. Vilket understryker hur viktig byn här har varit för mig på många sätt.
Träffade också min fru, Täpp Jenny Nylander, i Bingsjö, på Päkkosgården, under Bingsjöstämman. Gifte mig alltså till en annan by med spelmansmusik, Nedre Gärdsjö.

Skriv ut

Musik i Juletid

Sångkväll

Musik i Juletid

Torsdag den 7 januari kl 19,00 – JulFolk-BodaLive - Sångkväll

Musik och samtal om Julsånger & koraler, sångkursen på Malungs Folkhögskola

Medverkande i kvällens program:
 Maria Röjås och sånggruppen Irmelin med Eva Rune, Maria Misgeld, Karin Eriksson Back, samt Gustaf Melén och Jonas Brandin

Värdar: Gunnar Brandin och Jonny Soling

Maria Röjås:
En fantastisk sångerska, med inriktning på den folkliga sångtraditionen med rötter i Bodamusiken. Maria är lärare på viskursen på Malungs Folkhögskola sedan 1986 och många är de elever som sjungit med Maria i Malung, bl a medlemmarna i gruppen Irmelin.

Irmelin
Med passion, innerlighet och tätt samstämda röster framför Irmelin sina sånger där ett mångfald av känslouttryck och improvisation ger liv till såväl traditionell folkmusik som nykomponerad. De tre rösterna sträcker sig från den vassaste kulningston till den sprödaste fras. Med rötter i den nordiska folkmusiktraditionen har trion genom åren nyfiket och experimentellt utvecklat ett alldeles eget sound.
Gruppen sjunger och berättar om livet, kärleken och naturen. Kulning, snirkliga trestämmiga koraler och nordisk folkblues samsas med polsketrallar och kärleksvisor.

Gustaf Melén är en fiolspelman som senast kunde höras offentligt i BodaLives premiersändning i somras. Dels tillsammans med Marit Nordfors, men även tillsammans med Ida och Anders Almlöf.
Johan Nylander, Erik Berg och Simon Börjars är andra spelkamrater som synts på scen tillsammans med Gustaf.
2004 spelades Svt:s luciaprogram in i Malung, och här var Gustaf en av spelmännen i programmet under ledning av Maria Röjås.
Till vardags arbetar Gustaf som fiollärare på Gagnef kulturskola där han förmedlar den folkliga repertoaren till nästa generation.

Jonas Brandin, en folkmusiker och spelman från Boda som de senaste 12 åren arbetat med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné samt på senare år varit medlem i projektet ”Magnus Stinnerbom & Västanå Orchestra”.
2003 - 2018 undervisade han på Bollnäs Folkhögskola och är nu sedan hösten 2018 lärare på fiolkursen på Malungs Folkhögskola.

Skriv ut

Musik i Juletid

Röjås Jonas 100 år

Musik i Juletid

Lördag den 9 januari kl 19,00 – JulFolk-BodaLive - Röjås Jonas 100 år

Musik och samtal om Spelmannen Röjås Jonas 1921-1989

Medverkande i kvällens program Maria Röjås, Håkan Olsson och Jonas Brandin

Värdar: Gunnar Brandin och Jonny Soling

Röjås Jonas 100 År
Jonas var född på Osmundsberg i Boda Socken, Dalarna och var en svensk violinist, spelman, violinpedagog och musikadministratör.
Röjås Jonas lärde sig spela i hemmet och utbildade sig senare vid Folkliga musikskolan i Arvika. Han arbetade som violinpedagog vid Framnäs folkhögskola utanför Piteå och senare vid Kapellsbergs musikskola i Härnösand, där han även var föreståndare 1961–1977.
Jonas räknas som en pionjär som violinpedagog med låtspel på programmet. Han grundade 1976 musikhandledarlinjen vid Härnösands folkhögskola inom vilken 1970-talets samhällsorienterade och antielitistiska musiksyn fick en pedagogisk tillämpning. Jonas blev Riksspelman 1946 Skansen.

Att Folkmusiken o dansen i Boda har varit o är så stor i Bodaområdet beror mycket på spelmannen Röjås Jonas och hans arbete inom folkmusiken. Röjås Jonas var en av den svenska folkmusikens största spelmän någonsin. Han gick ur tiden 1989 men är än idag, mer är 30 år senare, en oerhört viktig förebild för dagens musiker. Jonas har haft en oerhörd betydelse för folkmusiken o dansen i Boda men också i övriga delar av landet o utomlands.

"Röjås Jonas spel, så klart och så sprakande, retade mina sinnen och visade mig vägen in i spelmansmusikens innersta finrum. Jonas musik fick mina längtarsceller att svälla till bristningsgräns. Tänk att kunna spela så, att med en enda fiol kunna trolla fram så för själen pirrande musik! Har ni hört Jonas driv i polskorna, en matning som för mig tog Bodapolskan till nya domäner? Har ni hört Jonas klang i fiolen, en ton som visade mig viktiga vägar in i fiolspelets möjligheter! Har ni hört Jonas renhet, en självklar intonation som visade tydligt hur det kan vara? Har ni hört Jonas utsirade och finurliga frasering, ett delikat drag i hans musik som utgör en pratande nivå och som ligger samtidigt som den rytm som orubbligt driver oss framåt?
 
Jonas spelade så att jag förstod att precis så ville han ha det!

Många är det som låtit sig inspireras av Röjås Jonas spel. Han sökte och fann egna vägar, egna uttryck med ett stort intresse för dansbarheten. Dagens Bodaspel skulle inte låta som det gör utan Röjås Jonas!

Vi är många som har mycket att tacka Röjås Jonas för".

(Jonny Soling –  text i konvolutet till Epilog)

Maria Röjås:
En fantastisk sångerska, med inriktning på den folkliga sångtraditionen med rötter i Bodamusiken. Maria är lärare på viskursen på Malungs Folkhögskola sedan ….talet och många är de elever som sjungit med Maria i Malung, bl a medlemmarna i gruppen Irmelin.

Håkan Olsson träffade Röjås Jonas första gången 1979 i Härnösand på Kapellsbergs Musikskola. Där var Jonas Håkans fiollärare i 2 år. De började under den tiden att spela mycket bodapolskor tillsammans, och en fin vänskap växte dessutom fram. De gjorde många konserter, dansspelningar och kurser tillsammans, också med tre av Jonas barn, Maria, Britta och Hans.

Håkan jobbar sedan 2004 som violastämledare i Kungliga Hovkapellet på operan i Stockholm.
Han bildar dessutom en trio tillsammans med Anders Eriksson och Urban Andersson som spelar låtar från Ångermanland och Hälsingland.

Jonas Brandin, en folkmusiker och spelman från Boda som de senaste 12 åren arbetat med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné samt på senare år varit medlem i projektet ”Magnus Stinnerbom & Västanå Orchestra”.
2003 - 2018 undervisade han på Bollnäs Folkhögskola och är nu sedan hösten 2018 lärare på fiolkursen på Malungs Folkhögskola.