Bröd & Recept

Vi har en lång tradition i Boda att baka tuttul, hagôrbullô (havrebulle) och hôllbullô (hårt bröd)  i ugnen med öppen eld i bagarstugan.

På Jönsgården, som ligger bakom Osmundsberg, bakar Lisa Clason. Hon har startat ett bageri som heter Jönsgårdens bageri och konfekt där hon med framgång säljer knäckebröd med olika smaker, tuttul och hagerbulle.

Lisa bakar nu till jul varje söndag då hon samtidigt som hon bakar säljer sitt goda bröd. Recepten och sättet att baka varierar.

För dig, som inte är så van vid att baka men som ändå skulle vilja prov på, har vi frågat ett antal personer om brödrecept och bett dem beskriva i korthet hur de tillreder degen och bakar ut kakorna:

Det här deras släktrecept. Det tar tid att lära sig hur ugnen ska eldas och hur hård degen ska vara men det är bara att börja. Skulle inte brödet bli perfekt smakar det ändå väldigt gott med en messmörs- eller skinktuttul!

/ Knapp Britta Pettersson, 2006-10-29

Rubrik Publicerad datum Författare
Hagôrbullô, Anna-Stina Danielsson-Bruhn 29 oktober 2006 Anna-Stina Danielsson-Bruhn
Hagôrbullô, Gunni Malmström 29 oktober 2006 Gunni Malmström
Hagôrbullô, Mats Bäckstam 29 oktober 2006 Mats Bäckstam
Hôllbullô (hårt bröd), Astrid Hedström 29 oktober 2006 Astrid Hedström
Hôllbullô (hårt bröd), Ingrid Roos 29 oktober 2006 Ingrid Roos
Mölja, Tjäder Maja 29 oktober 2006 recept efter Tjäder Maja
Tuttul, Anna-Stina Danielsson-Bruhn 29 oktober 2006 Anna-Stina Danielsson-Bruhn
Tuttul, Astrid Hedström 29 oktober 2006 Astrid Hedström
Tuttul, Gunni Malmström 29 oktober 2006 Gunni Malmström
Tuttul, Mats Bäckstam 29 oktober 2006 Mats Bäckstam
Tuttul, Roos Ingrid 29 oktober 2006 Roos Ingrid