Skip to main content

Låtkurs med Jonas Brandin & Håkan Olsson

Jonas Brandin och Håkan Olsson är kursledare för denna kurs. Du kommer att få möjlighet att möta dessa två spelmän och ta del av deras musiktraditioner och tankar kring fiolspel. Det blir musik i första hand från Boda men kanske också någon hit från Ångermanland eller Västanå teaters och Magnus Stinnerboms musikskatt.

 • Tid:

  måndag 1 juli och tisdag 2 juli 10.00 – 15.00

 • Pris:

  900 kr som betalas in på bankgiro: 5335-7901,
  ange meddelande: Siljan 137

 • Mer info:

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. el 070 377 13 33


Jonas Brandin är sedan många år verksam folkmusiker och fiolpedagog, utbildad på Kungl Musikhögskolan i Stockholm, och arbetar för närvarande som en av huvudlärarna på Malungs folkhögskolas folkmusik- och danskurser. Jonas har stor erfarenhet av att spela till dans, både i undervisning och som dansmusiker. Jobbade i många år som dansspelman på danskurserna under Rättviksdansen och Rättvik Folklore Festival, tillsammans med Hadrian Prett, där polskor från Boda, Rättvik, Bingsjö, Ore och Orsa lärdes ut.
Jonas är uppvuxen i Boda Kyrkby och hans huvudsakliga tradition är musik från Boda men han spelar gärna låtar från andra delar av vårt avlånga land.
Han arbetatade under många år med Västanå Teaters produktioner både i Berättarladan i Sunne och på turné.

Håkan Olsson jobbar nu i Hovkappellet på Kungliga Operan. Där sitter han som stämledare för altfiolstämman. Håkan är sprungen ur en gedigen spelmanssläkt från Ångermanland och har förvaltat sitt arv väl.
" Jag träffade Röjås Jonas första gången när jag började på Kapellsbergs Musikskola 1979. Han var min fiol- och violalärare men vi spelade också bodapolskor tillsammans. Vi började göra spelningar och hålla kurser runt om i Sverige. En höjdpunkt var när vi hade konserter i Musik vid Siljan Festivalen, sommaren 1980 tillsammans med hans barn, Maria, Britta och Hans. Vår relation utvecklades till en fin vänskap och under många år tillbringade jag alltid någon vecka hos honom i hans fina hus på Osmundsberg i Boda. Jag minns särskilt när vi hälsade på Påhl Olle och spelade i hans kök. Deras samspel var helt fantastiskt!
Ibland åkte vi hem till hans bror Erik också och spelade. Röjås Jonas hade ett oerhört karakteristiskt spel som jag bara älskade och aldrig kommer att glömma."