Skriv ut

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam

Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam

Länkt till video på Youtube från Livestreamad konsert 27 juni

Med vår klassiska utbildning som grund och med båda fötterna i den svenska folkmusiktraditionen bjuder vi upp fader Bach till dans, i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor. De gemensamma nämnarna är många - melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar, vilka tillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar.

Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk” musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande tradition av danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt.

I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och det är onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta av utländsk härkomst, kanske, kanske någon gång lärde en svensk spelman en Menuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och med en från Johann Sebastians hand…. Och hur hade svenska spelmän då spelat Bach?

Vi har, i ren lust, tagit oss så stora friheter att vi ändrat grundkaraktären i vissa satser av Bach och gjort om ett par menuetter till polser, en typ av polska med ”tidiga tvåor” som finns i västra Sverige.

Även detta känns helt naturligt för oss eftersom vi inte gör anspråk på att främst vara tidstrogna, utan har valt att utifrån vår känsla för musiken skapa ett möte där tanken får leka fritt.

Bach och de svenska spelmännen…. tänk om dom faktiskt möttes?

Vi önskar er mycket nöje!

Lisa Rydberg & Gunnar Idenstam

Konsertserien arrangeras av Boda Hembygdsförening med stöd av Musik vid Siljan Vänförening, Kulturens Bildningsverksamhet, Rättviks kommun, Dalakraft, Dala Energi, Musik i Dalarna och Statens Kulturråd.