Vi har en lång tradition i Boda att baka tuttul, hagôrbullô (havrebulle) och hôllbullô (hårt bröd)  i ugnen med öppen eld i bagarstugan.

På Jönsgården, som ligger bakom Osmundsberg, bakar Lisa Clason. Hon har startat ett bageri som heter Jönsgårdens bageri och konfekt där hon med framgång säljer knäckebröd med olika smaker, tuttul och hagerbulle.

Lisa bakar nu till jul varje söndag då hon samtidigt som hon bakar säljer sitt goda bröd. Recepten och sättet att baka varierar.

För dig, som inte är så van vid att baka men som ändå skulle vilja prov på, har vi frågat ett antal personer om brödrecept och bett dem beskriva i korthet hur de tillreder degen och bakar ut kakorna:

Det här deras släktrecept. Det tar tid att lära sig hur ugnen ska eldas och hur hård degen ska vara men det är bara att börja. Skulle inte brödet bli perfekt smakar det ändå väldigt gott med en messmörs- eller skinktuttul!

/ Knapp Britta Pettersson, 2006-10-29