Skip to main content

Folk & jazz i sommarkvällen

Möt tre fantastiska musiker som tar oss med på en musikresa.
Anders Jacobsson, Bengan Jansson & Lars Ericsson.
Genreöverskridande och gränslöst!

I vår sommarkvällskonsert kommer vi att bjuda på en mix av jazz, evergreens, folkmusik, visa, och varför inte något klassisk stycke? 
Vi lyfter fram den franske dragspelvirtuosen Richard Galliano, Braziliansk bossa, Svend Asmussen, Django Reinhardt, mfl, mfl. Därutöver evergreens som vi alla minns. Sångframträdanden utlovas! 
Något irländsktfolk samt Hälsingelåt och naturligtvis-Orsalåtar! 

Med den flerfaldige prisbelönta jazzbasisten Lars Ericsson och Orsaspelmannen och violinisten Anders Jakobsson bildar de, tillsammans med allas vår dragspelsvirtuos, Bengan Jansson ett drömteam!

Välkommen!


 • fredag 5 juli 18.00
 • Boda Kyrka
 • 250kr

Lars Ericsson, Anders Jacobsson & Began Jansson
 • Anders Jacobsson:
  fiol
 • Bengan Jansson:
  dragspel
 • Lars Ericsson:
  kontrabass

Anders Jacobsson

född år 1955 i Orsa, Dalarna, började tidigt spela fiol för sin far, folkmusik såväl som klassisk musik. Blev riksspelman redan som 15 åring och erhöll nyligen Zornmärket i guld. Efter fiolstudier i bl.a. Göteborg, Örebro och Köpenhamn kom han till Gävle Symfoniorkester som 2:e konsertmästare. Under 1980-talet var han medlem i Uppsala Kammarsolister där han framträdde mycket med bl.a. violinisten Nils Erik Sparf. Återkom till Gävle symfoniorkester som 1:e konsertmästare och sedan 2005 dito i Dalasinfoniettan, Falun, en tjänst han nu avslutat. Han har bl.a.  samarbetat och gör så alljämt med sopranen Hillevi Martinpelto och pianisten Eva Karpe.  Framträder som solist och kammarmusiker i olika konstellationer nu senast med cellisten Bianca JH Byun och skådespelaren Åsa Ekberg i barnteaterföreställningen ”Jag gillar Siv”. Många turne’er  också i ensemble med sopranen Ann Sofie von Otter och Bengan Jansson.

Bengan Jansson

Tangentekvilibristen och spelmannen Bengt-Åke, Bengan Janson föddes i Vällingby men flyttade under tonåren till Hälsingland. Började lira dragspel som åttaåring. När Bengan var 10 spelade han med basisten Sture Nordin och den legendariske Count Basie-trummisen Sonny Paige. En tidig influens var också jazzpianisten Gästa Svensson med vilken han och brorsan Tore spelade dansmusik runt om på dansbanorna i Hälsingland. Ett möte med riksspelmannen Björn Ståbi på körstämman 1989 gjorde en start intryck på vår bälghanterande hälsingeyngling. Detta resulterade i ett långt, från båda håll respektfullt samarbete, med år av spelmangig och spelmansstämmor. Folkmusikgenen var integrerad och bidrog säkerligen till att Bengan tillsammans med Per Gudmundson 2019 kunde knipa en Grammis i kategorin Folkmusik. Att placera in den glade spelmannen Janson i ett fack låter sig inte göras. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans, folkmusikens och musik-komikens värld, allt är spelbart. Genom en nära publikkontakt och en osedvanlig musikalisk begåvning hanterar han både tangenter och publik på ett märkvärdigt lättsamt och begåvat sätt.

Lars Ericsson

Lars Ericsson är en kontrabasist från Jämtland som rör sig fritt mellan olika musikstilar. Alltid med svänget i centrum. Han har spelat med många artister i olika sammanhang och genres genom åren, allt från visa till pop, folkmusik via jazz till hårdrock. Lars spelar ofta med Bengan Janson och även med artister som Sharon Dyall Tommy Körberg, Roger Pontare, Cajsa -Stina Åkerström, Viktoria Tolstoy, Tina Ahlin m fl